Genel Kültür

Anadolu Selçuklu Mimari Eserleri

Anadolu Selçukluların Mimari Yapıları, Anadolu Selçuklu Devletinin Mimari Eserleri Nerede

Anadolu Selçuklu devleti yaşadığı topraklar üzerinde çeşitli mimari eserlerin yapımında bulunmuşlardır. Bunlar cami, han, kervansaray, imaret, köprü, çeşmeler ve medreseler gibi dağılmaktadır. Anadolu Selçuklu devletinden kalan eserler halen günümüzde görülüyor. Selçuklu mimarisinden kalan çeşitli izler halen kendisini göstermektedir. Ağaç oyma motifleri ve direkler kendisini gösteriyor.

Anadolu Selçuklu hükümdarının şerefine bir çok hanlar yapılarak açılmıştır. Dinlerin önem taşıdığı bu zamanlarda hanlar büyüklükleri ve görkemliği ile dikkatleri çekmektedir.

Bugün ülkemizde bulunan Anadolu Selçuklu Devletinin mimari yapıları Konya Alaeddin Camii, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Niğde’de Alaeddin Camii, Ankara Aslanhane Camisi, Kayseri’de Huand Hatun Camii ve Külliyesi, Afyonkarahisar Ulucami, Erzurum’da bulunan Çifte Minareli Medrese, Sivas’da Gök Medrese, Buruciye Medresesi ve Çifte Minareli Medrese, Kırşehir Melik Gazi Kümbeti,Tercan’da Mama Hatun Türbesi, Ahlat’da Ulu Kümbet ve Çifte Kümbetler ile Nevşehir’de (Tuzköy camii, Kızılkaya camii) ve diğer eserler (Nevşehir Kalesi v.b.) gibi mimari eserler ülkemizde ayakta durmaktadır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button