Genel Kültür

Atatürk’ün Bilim ve Sanata Verdiği Önem

Atatürk’ün Türk milleti için gerçekleştirdiği inkilaplar, yenilikler ve attığı bütün adımlar tek bir amaç uğrunadır. Yüce Türk milletini muasır medeniyetler seviyesine çıkarma gayesini amaç edinmiştir.

Atatürk bu amaçları doğrultusunda her zaman bilimi ve sanatı desteklemiştir. Atatürk sanatçıya ve bilim adamlarına ayrı bir önem vermektedir. Çünkü bu ülke onların omuzlarında yükselecektir. Devletin bütün imkanlarıyla yaşamı boyunca sanat, kültür faatliyetlere destek olmuştur.

Atatürk sanat ve bilim üzerine birçok önemli sözler söylemiştir. Bu sözlerden birkaçı şu şekildedir ;

“Sanat güzelliğin ifadesidir… Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık… olur.” 

“Sanatkar, toplumda uzun mücadele ve gayretlerden sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.”

“Hepiniz millet vekili olabilirsiniz, Bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız.”

“Aydın ve dindar olan milletimiz, ilerlemenin sebeplerinden biri olan heykeltıraşlığı en üst derecede ilerletecek ve memleketimizin her köşesinde atalarımızın ve bunlardan sonra yetişecek evlatlarımızın hatıralarını güzel heykellerle dünyaya ilan edecektir.”

“Fikirler anlamsız, mantıksız, boş sözlerle dolu olursa, o fikirler hastalıklıdır Aynı şekilde sosyal hayat akıl ve mantıktan uzak, faydasız, zararlı ve birtakım inançlar ve geleneklerle dolu olursa felce uğrar.” (1922)

“Bizim akıl, mantık, zeka ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir. Bütün hayatımızı dolduran olaylar bu gerçeğin delilidirler. “(1925)

 

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button