Genel Kültür

Batı Tarzı Hikayecilik Edebiyatımızda Ne Zaman Başlamıştır

Ülkemizde batı tarzı hikayeciliğin başlangıcı 1870 yıllarında başlamıştır. Batılı anlamda hikaye denemsinin öncüsü olan Emin Nihat’ın 1873 yılında yazdığı Müsameretname’si olmuştur. Kış dönemlerinde eş ve dostların anlattığı öykülerden esinlenerek oluşmuştur. Bunlara en iyi örnekler Binbir Gece Masalları ve Dekameron Hikayelerini çağrıştırmıştır.

Ahmet Nihat efendinin yazdığı Letaif-i Rivayat adlı eserinde örnekler görülmüştür. Küçük Şeyler ile Samipaşazade Sezai, Karabibik ile Nabizade Nazım bu türün ilk örneklerini vermiştir. Batılı hikayelerin yazılmasında maupassant tarzında hikaye yazarları Halit Ziya Uşaklıgil, Hüseyin Cahit ve Mehmet Rauf tarafından yazılar sağlanmıştır.

Devamında yazılan batı hikayeciliğin Ömer Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Reşat Nuri Güntekin, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dır. Memduh Şevket Esendal, Sabahattin Ali, Sait Faik Abasıyanık, Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı), Sevinç Çokum, Orhan Kemal, Bekir Yıldız, Kemal Tahir, Fakir Baykurt, Mustafa Kutlu, Necati Cumalı, Adalet Ağaoğlu, Tarık Buğra devam ettirmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button