Çocukluk Dönemi Özellikleri
Çocukluk dönemi 1-12 yaş arasındaki döneme denir. Fiziksel olarak gelişimin en çok görüldüğü dönemdir. 3 evre içinde gerçekleşerek bu dönemi tamamlarlar. Özerlik dönemi, oyun dönemi ve okul çağı dönemidir.
Özerlik dönemi 1-3 yaş arasındadır. Çocuklar yürümeyi, konuşmayı ve çevresindekileri tanımalarına yardımcı olmuştur. Şartlar ve yasaklar ilgilendirmeden bağımsız şekilde hareket ederler. Bu dönemde çocukların gösterdiklerini ve istedikleri dönemler olarak görülmüştür. Kemik yapısı gelişerek güçlenir. Tek ayak üstünde durabilecek kabiliyetlere sahip olur. Zıplamaya, oyun oynamaya dahi başlarlar. Kelimeleri tanıyarak konuşmaya başlarlar.
Oyun dönemi 3-6 yaş arasında başlar. Çocuklar çevrelerini çok daha yakından tanır. Yaşıtlarına göre oyun oynamaktan hoşlanarak hayatı tanımaktadır. Merak ettiği o soruları sorarak cevaplarını ararlar. Nedir? Neden? gibi sorular sayesinde sorularına cevap bulurlar. Masal kahramanları ve hayali kahramanlar onların dostları olur. Cinsiyetleri doğrultusunda kızlar annelerine, erkekler babalarına daha yakın olurlar.
Okul çağı dönemi 6-11 yaş arasındadır. Çocukların büyüme hızı yavaşladığı ve mimikleriyle anlatımlar gelişir. Karakteristik özellikler belirlenmeye başlar. Eğitim öğretimde başarıya ulaşır. Hayali gerçekten ayırabilecek seviyeye gelir. Cinsel kimliklerini anlar ve onları tanımaya başlar.