Cuma Namazının Diğer Namazlardan Farkı
Cuma namazı sadece Cuma günü kılınır. Dört sünnet, iki farz, dört son sünnet kılınarak tamamlanır. Toplam on rekat kılınarak Cuma namazı yerine getirilir. Öğle ezanının okunması ile Cuma namazı başlar. İlk sünnet kılındıktan sonra hoca tarafından hutbe okunmak için minbere çıkarken müezzin caminin ezanını okumaktadır. Hoca cemaatini dini ve manevi konularda bilgilendirerek hutbesini tamamlar. Cuma namazının farzı cemaatle birlikte kılınmasıdır. Cuma namazına niyet edilirken “niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının salat-ı farzını kılmaya, uydum hazır olan imama” denir. Farzdan sonra son sünnet kılınarak Cuma namazı tamamlanmaktadır.
Cuma farzını imam kıldırmaktadır. Normal namazlara göre Subhaneke duasını okuyup Euzu besmele çekilerek Fatiha Suresi ve ardından başka bir sure okunur. Farzın kılınışı ile birlikte namazlarda farklılık yoktur.
Cuma namazı öğle namazı yerine geçtiğinden öğle namazının kılınmasına hiç gerek yoktur. Ancak isteyen kişiler “zuhr-i zahir” adıyla dört, vakit namazının son olarak da sünneti iki rekat namaz kılınır.