Deniz Nedir
Dünyanın 3/4’ü su kütlesi ile kaplıdır. Su kütlesine genel olarak deniz adı verilmektedir. Okyanuslar birbirlerine bağlı, tuzluluk oranları birbirine göre farklılık gösteren su kütleleridir. Büyüklükleri, derinlikleri ve tuzluluk oranları farklıdır. Denizlerde milyarlarca canlı yaşamını sürdürmektedir. Her canlı kendi yaşamını sürdürmek için doğanın sunduklarını değerlendirmeleri gerekiyor.
Denizlerin hepsi birbirleri ile kesişmektedir. Okyanuslar dünya üzerindeki su kütlelerini kaplamaktadır. Kıtalar arasında bağlantı olarak deniz ticareti gelişmiştir. Dünyadaki önemli okyanuslar ticaretin gelişmesinde kıyı olan ülkelerin gelişmesini sağlamıştır. Denizler yaz aylarında sıcak olur, tatil severler için vazgeçilmez hale gelir. Denizin temizlik oranına göre tatilciler tercihlerini yapmaktadır
Denizleri ve büyük su kütlelerini içinde barındıran yerlere okyanus adı verilmektedir. Denizler okyanusun kolları olarak bir çok isimle ayrılmaktadır. Genelde ülkelere sınır olan yerlerdeki su kütlelerine deniz adı verilirken, geniş ve kıyı olmayan yerler okyanus adını almıştır. Milyarlarca canlıyı içinde barındıran su kütleleridir. Milyonlarca çeşit canlı okyanusların derinliklerinde yaşamlarını sürdürmektedir. İnsanoğlunun halen okyanusların derinliklerine inmedikleri bilinmektedir. Derinlere inildikçe basınç artar ve bugünün teknolojisi yetersiz kalmaktadır.
Yeryüzündeki çukurların su ile dolmasıyla denizler oluşmuştur. Belli başlı büyüklere sahiptirler. En büyük özellikleri tuzlu ve tatlı olmalarıdır. Birbirine göre boyutları, derinliklerine göre ayrılırlar.