Deniz Suyu Neden İçilmez
Deniz suyunun içilmediğini en küçük yaşlarımızda öğreniriz. Denize gittiğimizde ağzımıza su kaçması durumunda tadı ve tuzu ile adeta midemizi bulandırır. Gözle gördüğümüz kadar şeffaf ve temiz olduğu kanaatine varsak dahi oldukça yanılıyoruz. Yaşamak için suya ihtiyacımız var ama yağmur sularının barajlarda biriktirilmesi ve çeşitli klorlama yöntemleri sayesinde temizlenerek bizlere ulaştırılmaktadır.
Vücudumuz günlük 500mg tuza ihtiyacı olur. Tuz, sodyum ve klorid’in karışımı sonucunda oluşmuş maddedir. Vücudumuzdaki su dengesinin belli bir oranda tutulmasını sağlar. Sinirlerde iletimlerin oluşmasının yanı sıra oksijenlerin iletilmesinde de görev alır.
Deniz suyunu içsen ne olur?
Deniz suyu tuzlu ve içinde çeşitli bakteriler barındırabilir. Vücudumuza fazla tuz alındığından dolayı susuzluktan iş yapamaz hale gelirler. Bilinç kaybına, beyinde hasara sebep olabilir. Kan hücreleri tuzu alarak böbreklere taşır ve fazla tuzda dolayı iflas etmesine neden olur. Ölüme dahi sebep olabilir.
Deniz suyu çeşitli işlemler sonucunda içilebilir hale getirilebilir. Arıtma tesislerinden geçen su buharlaştırılarak tuzu ayıklanır ve saf su elde edilir. Günümüzde deniz suyunu kullanan bir çok ülke olmaktadır.