Genel Kültür

Doğal Afetlerden Korunmak İçin Neler Yapmalıyız

Doğal afetler, yıkıcı etkisinden dolayı can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Korunmak için önlemlerin alınması gerekmektedir. Alınacak önlemler ne kadar çoksa kişiler o kadar az etkilenir. Doğal afetler hep zarar getirmiş olup felaketlere sebep olmaktadır.

Deprem; Etkisinin oluştuğu bölgelerde binalar, topraklar, kayalar hareket ettiğinden dolayı yıkılmalar ve kopmalar görülür. Binalar yapılırken sağlam yapılmalıdır. Gerek ev içinde ve dışında tedbirler alarak korunmamız gerekir.

Erozyon; Mera, havza ıslah projeleri, ağaç tarımı, koru projesi yapılarak erozyonun önüne geçilebilir.

Sel; Bitki örtüsü korunmalı ve ormanlara zarar verilmemelidir. Ağaçsız alanlar ağaçlandırılarak suyun hızı kesilip etkisi azaltılmalı. Hız kesici setler ve göletler yapılarak koruma altına alınabilir.

Heyelan; Yamacın eğiminin bozulması önlenmeli. Bitki örtüsü korunarak hayvanlar az miktarda otlatılmalı. Ağaçsız alanlar ağaçlandırılmalı. Eğimli arazilere destek duvarları yapılmalıdır.

Çığ; Çok dik yamaçlı alanlar ağaçlandırma yapılmalı. Kazıklar çakılmalı ve setler örülmelidir. Çığ tehlikesinin olduğu yerlerde bulunulmaması gerekmektedir. Yerleşim yerleri başka alanlara kurulmalı.

Yangın; Ormanlarda haberleşme ağları kurulmalı, yanan yerlerin korunması için yangın söndürmeye yatırımları yapılmalı, ağaçlar arasında kesimler hazırlanarak buralar önlenmelidir.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button