Karaciğer Kendini Yeniler mi?
Karaciğer diğer organlarımıza göre benzersiz bir yapıya sahiptir. En önemli özelliklerinden biri kendi kendini yenileyebilir olmasıdır. Böylece hasar görmesi durumunda kendisini tedavi ederek olası etkileri azaltmış olacaktır. Karaciğer eksik olmasına rağmen insan yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilir.
Kendi kendini yenileyebilen karaciğerimiz 300’den fazla fonksiyonu gerçekleştirmektedir. %75’lik oranı zarar görmesine rağmen kendini yenileyerek toparlayabilir. Karaciğer mucizeler yaratmaktadır. Dokularının %25’inin karaciğerinin tekrardan kendisini yenilemesi için yeterlidir. Kalan kısımlar standart boyutta bir karaciğeri tekrardan oluşturur.
Karaciğerimiz ne kadar hasar görürse görsün kendisini tedavi etmektedir. Çok ciddi durumlarda iyileşme mümkün olmayabilir. Karaciğerin zarar görmesinin komplikasyonlarda gelişirse, bu durum karaciğer tekrar yenileme gereksinimde duyar. Kendi mekanizması tarafından kendini yenileyebilir. Karaciğer kendi hücrelerini yenileme potansiyeline sahip olmasına rağmen, uğradığı zararlar geri dönüşü olmayabilir. Karaciğer zarar görmesinden sonra iyileşme süreci durabilir. Zamanın geçmesi ile yara dokusu sağlıklı karaciğeri de etkileyerek zarar görür, böylece karaciğer yetmezliği ortaya çıkar. Hastaya karaciğer nakli yapılır.
Karaciğerin yenileme süresi
Karaciğerin kendini yenilemesi tıbbi olarak 3 ila 6 aylık dönemlerde gerçekleşir. Karaciğer nakli yapıldıktan sonra bir müddet sonra iyileşme sürecine girmektedir. Nakilden 3 hafta sonra orijinal boyutunu kazanarak hayati faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir. Karaciğerin kendini iyileştirme özelliği olması hastalar içinde umut olmuştur.