Genel Kültür

Kutup Ayıları Hakkında Kısa Bilgiler

Kutup ayıları yapıları bakımından yaşam alanları kutuplar ve soğuk alanlar olmaktadır. Yazın ve kışın hava sıcaklığı dondurucu şekilde olarak yaşamlarına devam etmeleri mümkündür. Kalın kürkleri ve içlerinde bulunan yağlar sayesinde soğuktan etkilenmezler. Vücudu yağ tabakası ile kaplı olduğundan üşümezler ama sıcak yerlerde vücutları çok daha ısınarak ölüm tehlikesi ile baş başa kalırlar. Kutuplarda dahi vücut sıcaklıkları arttığı zaman hararetlerini gidermek için kendilerini buza sürterler. Etobur canlılar sınıfında olan kutup ayılarının ortalama ağırlıkları 800kg, boyları 2,5 metreye kadar ulaşmaktadır.

Yumuşak tüylere sahip olan canlılar gün boyunca karlar üzerinde yaşarlar. İstedikleri zaman suyun içinde yüzme kabiliyetlerini göstererek yaşamlarına devam ederler. Derilerinin kalınlığından dolayı suyun içinde üşümezler. Buz üzerinde kaymalarını önleyen patilere sahiplerdir. Kar üzerinde saatlerce yürüyerek gidebilirler.

Derileri 10cm’lik yağ tabakası olması onların ısı yalıtımı sistemidir. Bu sayede buzlu sularda dahi 2000m kadar uzağa gidebilirler. Koku alma duyuları keskin olmasından dolayı odlukça gelişmiştir. Yaşadıkları yerden su içmezler genelde beslenmek için avladıkları hayvanların sularını tüketirler.

Bütün kutup ayıları kış uykusuna yatmazlar. Sadece dişi olanlar kendileri için yuva kazarak burada kışı geçirirler. Erkek ayılar ise kış uykusunu “yürürken kış uykusu” olarak bilinir. Erkek kutup ayıları bu dönemde kısa uykulara dalar, vücut ısıları düşer kalp atışları ve metabolizmaları yavaşlatarak uzun süreli yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlarlar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button