Metropol Kent Nedir
Metropol kent, nüfus yoğunluğunun ve çevresindeki bölgelere ve kentlere göre irili ufaklı başlıca büyük kentlere verilen addır. Metropol genelde büyük ve gelişmiş kentlere verilen isimlerdir. Örnekle anlatılacak olursa eğer İstanbul ilimiz metropol konumundadır. Diğer iller daha ufak küçük olduğu gibi nüfus yoğunluğu da azdır. Sanayi, tarım, ticaret, ulaşım sektörlerinde gelişmeler elde etmişlerdir. Yaşamın kolaylığı ve çekiciliğinin yüksek olduğu kenttir. İş olanakları ve yaşamsal gereksinimler buralarda daha fazladır. Metropol kentlere daha fazla örnek verilecek olursa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin illeridir.
Dünya üzerinde metropol kentleri gelişmişlikleri ve tanınmışlıklarıyla bilinen Paris, Londra, Berlin, New York, Pekin birer metropol kentidir. Tarihsel açıdan ve gelişmelerine bakılırsa önde olan kentlerdir. Sanayisi, teknolojisi, ulaşım ve yönetimin artmasıdır. Gelişmeler göstererek insan hayatına hizmet eden kentlerdir.
Gelişmiş toplumlar metropoller olarak sınıflandırılır, varlıklı sınıfın kent merkezlerinde yaşamını devam ettirir. Kalabalık şehirleşmenin olmuş olduğu yerlerde yeni ve temiz semtlere geçmek istemeleri olmuştur. İnsanlar uydu kentler olarak tabir edilen az gelişmiş noktalarda yaşam bulurlar. Yoksun ailelerin yaşadığı yerler “banliyö” adındaki yerlerden oluşmaktaydı. Daha ucuz ve yaşamlarını sürdürebilecekleri noktalardır. Ülkemizde bu tür yerler bulunmamaktadır bütün şehirlerde yaşam imkanları bulunmaktadır.