Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Oruç tutan kişiler gün boyunca hal ve hareketlerine hür dikkat etmeleri gerekir. Oruç tutarken günaha girmemek ve doğru şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri gereklidir. Doğru davranış olarak nitelendirdiğimiz davranışlar daimi olarak yerine getirilmesi gerekir.
Her ibadette olduğu gibi oruç tutmakta önemli ibadetler arasında yer almaktadır. Oruç kişilerde bedenen ve ruhen olarak yüksekliğe ulaşarak temizlenmesine yardımcı olur. Bu dönem içerisinde davranışlarımız hoşgörü, ahlaki anlamda gelişmemizi sağlayarak kötülükten uzaklaşmamızı sağlayacaktır.
Oruç tutarken davranışlarımıza dikkat ederek kötü söz ve davranışlardan mutlaka uzaklaşmalıyız. Ailesi ve arkadaşları tarafından ilişkilerimizi düzelterek iyi bilinmeliyiz. Yapılan kötü davranışlardan sakınmalı, insanları kötülüğe değil güzelliklere yöneltmeliyiz.
Oruç süresi boyunca kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz. Bunların başında beden, elbise ve ağız sağlığımız gelmektedir. Başkalarını rahatsız edecek derecede olmaması gerekir. Çevremizde oruç tutan kişileri zor durumda bırakmamamız gerekiyor.
Oruç tutarken akıl sağlığımızın yeri yerinde olması gerekir. İhtiyacı olan insanların ihtiyaçları karşılanarak karınlarının doyurulması gerekmektedir.
Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılması gerekir. Yemeğimizi yedikten sonra niyet ederken “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucu tutmaya” diyerek tamamlanır. İmsak vaktinden sonra hiçbir şey yenmez ve iftar vakti (akşam ezanı) kadar beklenir.