Sinoptik Gözlem Nedir
Dünya üzerinde çeşitli gözlemleme yöntemleri vardır bunlardan biri sinoptik gözlemdir. Gün içinde 4 defa olmak üzere 6 saat arayla yapılan gözlemdir. Bu gözlemlemeler hava durumunun ölçümü gibi belirli aralıklarla ihtiyaç duyulan noktalarda yapılmaktadır. ülkemizde sinoptik gözlemler 02:00, 08:00, 14:00, 20:00 saatleri arasında yapılmaktadır.
Ülkemizin dört bir yanında sinoptik gözlem yapan kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Gözlemevlerinin yanı sıra hava sivil gözlemleme noktaları da bulunmaktadır. Günümüzde sinoptik gözlemlemelerin yerini daha çok uydular sahip olarak aracılık ederek hareket etmişlerdir.
Hava durumu gibi yapılan sinoptik gözlemlemeler yapılarak hava tahminleri yürütülür. Havanın değişkenliği ve ilerleyen saatlerde beklenen havalara dair tahminler yürütülür. Elde edilen kayıtlara göre sonraki saatlerin ne olacağını öğrenilmiş olur. bu saatlerde elde edilen değerlerin ortalaması alınarak bir sonuca ulaşılabilir.
Sinoptik gözlemlemeler ileriki günlerde havanın nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. yaşamsal planların hava durumu öğrenilerek bunlar takip edilebilir. Olumsuzlukların etkisine bağlı olarak hareket edilebilir. Anlatılanlardan yola çıkılarak belli bir sonuca ulaşılması mümkündür.