Genel Kültür

Soluk Alıp Vermede Sırasıyla Hangi Organlarımızı Kullanırız

Soluk alıp vermek insanlar için oldukça önemlidir. Canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan oksijen olup vücutlarına alarak enerjiye dönüştürmeyi sağlıyor. İnsan vücudu harikalar ile yaratıldığından dolayı ihtiyacı olan maddeler sayesinde kendimizi iyi hissetmeyi sağlıyor.

Soluk Alıp Vermek İçin Kullandığımız Organlar
Burun
Akciğer
Bronş
Bronşçuk
Alveol
Diyafram

Burnumuzdan nefesi vücudumuzun içersine alırız. Havada toz ve zararlı maddeler varsa eğer burnumuzdaki kıllar sayesinde bunlar süzülür. Burnumuzdan gelen hava içersinde ısınarak ciğerlerimize kadar gider.

Yutak ve akciğerimizin arasında bulunan soluk borusunun uzunluğu 10-12 cm arasında değişir. Soluk borusunun başlangıcı gırtlağımızdan itibaren olur. Soluk borusu nemli ve tüylerle kapı olduğundan dolayı koç kaçması durumunda öksürük ve balgamla dışarı atarız.

Akciğerimiz göğüs kafesinin içersinde yer alıp solunumun vücudumuzda işlenmesi için görevlidir. Akciğerler vücudumuzda iki parçadan oluşur. Sağdaki akciğer daha büyüktür. Borçlar akciğere girerek burada ince dallara ayrılır bunların ismine bronşçuk denir. Üzüm salkımına benzeyen hava keselerine alveol denir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button