Tasavvuf Düşüncesi Nedir
Tasavvuf düşüncesine göre yaratılış diye bir şey olmayarak her varlık evrenin tümünde var olmuştur. Başlangıç ve sonu olmadığı gibi bütün canlılar aynı maddenin farklı görünüşüne sahip olmuş olmasıdır. Tasavvuf düşüncesinde dine yer verilmez ve akılcı bilimsel düşünceler verilebilir.
Düşünce bakımından felsefe alanına girer. Akıldan uzak dini inanca yakındır. XIV. Yüzyılda Şeyh Bedrettin düşüncesine göre bir ağaç tanrının ruhundan üflenerek yaratıldıysa eğer ağacın ben tanrıyım demesi ile insanın ben tanrıyım demesi doğruluğunu gösterir. Tanrının ruhundan yaratılanlar tanrının parçası olarak var olmuştur.
Evrendeki her madde tanrı tarafından yaratıldıysa eğer tanrının parçası olduğu kabul edilir. Tanrı kendi ruhundan yarattığı canlılara da kendisinden parça vermiştir.
İnsanların putlara tapmasında olduğu gibi her şey tek bir maddeden yaratılmasından dolayı tanrının parçası olarak görülmüştür. Zamanla ilim ve bilim gelişerek insanların düşünceleri farklılaştı. Temelinde her şeyin tek olduğu düşüncesi yattığından dolayı tanrının görüşü olarak görülmüştür.