Tek Partili ve Çok Partili Sistem Nedir
Tek partili sistem devlet ile yönetilerek, diktatörleşme eğilimi sağlayan yapıdır. Tek partili sistem sayesinde seçimler tek bir yerden yapılarak yönetilir. Diktatörlüğün Cumhuriyet hali olmaktadır. Çoğulcu değil rejimi sadece tek bir partinin oluşturmasıdır. Devlet yapısına zarar veren, zaman içinde demokrasinin yok olmasına sebep olan yapıdır.
Çok partili sistem demokrasinin temelini oluşturur. Sosyal devlet anlayışının yapısal olarak görünüşüdür. Milletin seçtiği meclis ülke yönetiminde söz sahibidir. Çok partili sistemde muhaliflerin olması devletin aldığı kararların sorgulanması, zinde tutulmasında etkilidir. Eşitlik ilkesi sayesinde adaletten ve hukukun üstünlüğüne dayalı olarak yönetilir. Mecliste çok partili sistem verimli işleyişin gerçeği olmuştur. Toplumun her kesimini temsil edecek meclis çatısı altında toplanır. Ülkenin ve demokrasinin denetilmesi sağlanarak halkın hak ve özgürlüklerini karşılar.
Tek ve çok partili sistemler ülke yönetiminde söz konusudur. Çok partili sistem demokrasinin temelini oluşturan, devletin kendi kendini denetlemesine imkan tanıyandır.