Uzayı İnceleyen Bilim Dalı Hangisidir
Uzayı inceleyen bilim dalına “astronomi” adı verilir. Astronomi, uzay bilimi demektir.
Peki, uzay bilimi ne demektir?
– Uzay bilimi; gezegenleri, yıldızları, gökadaları, karadelikleri, kısacası uzayla ilgili her şeyi ele alan ve inceleyen bir bilim dalıdır.
Astronominin alt dalları nelerdir?
– Birçok bilim gibi astronominin de alt dalları vardır. Bunlar; astrofizik, astromatematik, astrokimya, astrobiyoloji, arkeoastronomi ve astrojeolojidir.
– Astronomi M.Ö 3000 yılından beri var olan bir bilim dalıdır. Elbette eski zamanlarda, günümüzde sahip olduğumuz teknolojik gelişmelere sahip olmayan bilim insanları bu bilime yıldızları izleyerek başlamışlardır. Eski zamanlarda gökyüzünü yorumlamak insanların yollarını bulmalarına yardımcı oluyor ve hatta takvim oluşturmalarını sağlıyordu.
– Uzay araştırmaları günümüzde, teknolojinin ilerlemesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca dünyanın hızla zarar görüyor olması da uzayda yaşanabilecek başka yerler olup olmadığı sorusunu akıllara getirince bilim insanları bu konunun çözümü için de yine uzay biliminden yararlanıyorlar. Bunun yanında, evren hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla bilim adamları astronomide gelişmek için uğraşıyorlar.
– NASA bu konuda en kapsamlı ve gelişmiş araştırmaları yapan kurumdur. Amerika’ya ait olan bu kurumda uzayla ilgili A’dan Z’ye birçok araştırma ve gözlem yapılıyor.
– Astronomi yaşadığımız dünya ile ilgili sorulara da cevap vermeye çalışan bir bilim dalıdır. Nereden geldiğimizi, evrende nerede olduğumuzu yanıtlamak için çalışmalar yapılıyor. İnsanoğlunun en çok merak ettiği şeylerden biri de bizler gibi ya da bize benzeyen başka ırkların da var olup olmadığı. Astronomi bilimi, diğer gezegenlerin insan ırkı için yaşanabilir olup olmadığını keşfetmeye çalışmakla birlikte; bu gezegenlerde başka ırkların var olması ihtimalini de araştırıyor. Günümüzde çok gelişmiş olan bu bilim artık uzaya insanlar ve araçlar gönderebiliyor ve hatta orada koloniler kurmak için çalışmalara olanak sağlıyor.